SANT ELLER FALSKT


SANT ELLER FALSKT - 15 HÅRMYTER


Växer håret mer på sommaren, kan man använda olivolja som hårinpackning och är öl verkligen bra för håret?
Salong K reder ut hårmyterna...

1. Om man använder citron i håret så blir det blont. Är det sant?
- Ja, du kan bli en aning ljusare med citron.
2. Har man fått grönaktigt hår, ska man ha i tomat. Stämmer det? Om inte, hur gör man?
- Tomat har jag inte hört talas om! Grönaktigt hår beror oftast på att håret har blivit mättat av kalla/neutrala pigment efter upprepade färgningar i bruna nyanser. Det åtgärdas genom att använda en röd toning.
3. Öl är bra för håret. Är det sant?
- Ja, öl innehåller B-vitaminer som är bra för håret
4. Kan man använda olivolja som inpackning?
- Ja.
5. Blir håret renare om man schamponerar det två gånger eller är räcker det med en gång?
- Ja, håret blir renare. Om håret inte är extremt smutsigt eller du använder riktigt mycket stylingprodukter, räcker det dock att schamponera en gång.
6. Är det sant att håret mår bäst om man bara tvättar det en gång i veckan? (Och hur sjutton ska man klara av det?)
- För de allra flesta är det svårt att bara tvätta håret en gång per vecka, men det är bättre att tvätta håret 2-3 gånger per vecka än att tvätta det varje dag. Om man tvättar för ofta förstör man hårets och hårbottens naturliga fetter.
7. Kan man färga ögonbrynen med vanlig hårfärg?
- Nej, det ska man inte göra. Köp färg speciellt anpassad för ögonbrynen.
8. Ju dyrare pris, desto bättre schampo. Eller?
- Det beror helt på vilken typ av hår du har och vilka behov det har. Ett mycket kort hår behöver oftast ingen speciell extra vård. Men en person med ett hår som är längre, mycket torrt, lockigt, färgat eller har något annat speciellt behov kommer säkert uppleva att de lite dyrare produkterna ger håret den extra vård det behöver.

Prisskillnaderna mellan schampon beror på olika saker:
Produkter i fack- och dagligvaruhandel är anpassade för att konsumenten själv ska kunna göra ett bra och enkelt produktval. Detta medför att produktsortimentet är mindre och mer generellt. Det finns endast produkter för de mest vanliga hårtyperna och specialprodukter är ovanliga. Att produkterna har ett lägre pris beror främst på att produkterna säljs i ett mycket större antal.
Hos frisören finns ett större utbud av produkter för fler hårtyper och fler specialprodukter som till exempel serum. I priset ingår också frisörens yrkeskunnande och rekommendation för just ditt hår. Ofta är frisörprodukter drygare, innehåller dyrare och mer innovativa ingredienser och har en mer designad förpackning vilket också bidrar till ett högre pris.
9. Håret växer mer på sommaren?
- Ja, många kan uppleva att håret växer mer på sommaren även om skillnaderna över året inte är så stora. Håret växer cirka 0,3-0,5 mm per dag.
10. Silikondroppar sliter på håret?
- Nej, det gör de inte om man använder dem enligt bruksanvisningen. Överdosering är däremot aldrig bra.
11. Äggula har man ju hört ska vara bra, hur är det med det?
- Det är proteinerna i äggulan som är bra för håret. Proteiner kan du även få genom hårvårdsprodukter.
12. Om man klipper håret växer det snabbare. Är det sant?
- Nej, håret växer ganska jämnt. Däremot kan håret växa längre eftersom du klipper bort de slitna, kluvna hårtopparna.
Däremot upplever man att håret är tjockare, tätare och friskare.
13. När man blir äldre ser man "yngre" ut av att klippa av sig håret. Det är därför alla kvinnor över 50 går omkring med dessa missklädsamma korta frisyrer istället för att ha långt hår som man kan sätta upp om man vill. Vilket klär de flesta så mycket mer. Frisörerna säger att långt hår ger längre linjer i ansiktet på en medelålders kvinna. Är det sant?
- När man är äldre är det oftast snyggare med en kortare frisyr för det ger ett lyft till ansiktet eftersom ansiktdragen sjunker ihop ju äldre man blir. Det viktiga är att den korta frisyren ändå känns fräsch.
14. Mörkt gör också att man ser äldre ut. Därför färgar de flesta mörkhåriga kvinnor håret ljusare efter en viss ålder. Är det sant?
- Ja, eftersom en mörk färg dämpar och känns hårt mot ansiktet. Därför är det snyggt med ljusare färginslag i håret, även om det inte behöver vara blont.
15. Balsam reparerar kluvna hårtoppar. Är det sant?
- Ja, balsam, men speciellt leave-in kurer, kan "reparera" kluvna hårtoppar tillfälligt och göra håret lättare att kamma och mer glansigt. Framförallt undviker du att få ännu mer kluvna hårtoppar. Men eftersom man aldrig kan göra ett hårstrå helt igen, bör man toppa håret om man har mycket kluvna hårtoppar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0